als alles anders loopt

Wij schrijven deze week over het moederschap. De moeder met een fijn gezin, maar ook de moeder waarbij alles alles anders loopt. De moeder met een zieke partner, de moeder waarvan de partner overleden is of jij die gescheiden bent.
Jullie hebben een ding gemeen. Het leven gaat anders dan dat je waarschijnlijk bedacht had. Niemand gaat trouwen met het idee dat dit je overkomt. En als je dit overkomt zul jij ermee moeten dealen.
Deze situaties zorgen ervoor dat dat jij als moeder het gevoel kan hebben er alleen voor te staan in de opvoeding. Daarnaast zorgen deze situaties ervoor dat je als moeder een extra taak erbij krijgt, namelijk de begeleiding van je kind(eren) naast je eigen proces. En dat is niet altijd makkelijk. Want ook zij hebben hun eigen proces van verdriet, angst, boosheid. Kinderen hebben daarin jou ook nodig.
In bovengenoemde situaties is er sprake van rouw. Het zijn situaties waarbij je te maken hebt met een verlies. Het verlies van je partner als hij overlijdt, maar ook het verlies als jullie besluiten om te gaan scheiden. Maar ook bij een ziekte van je partner is er sprake van verlies. Je kan niet meer doen wat je voorheen deed. Je leven wordt in al deze situaties ineens anders. Dit heeft invloed op jullie mogelijkheden, jullie relatie, jullie financieen en je moederschap. In al deze situaties is het belangrijk om te kunnen rouwen.
Wat belangrijk is dat je erkent dat de situatie waar je in zit, lastig is en dat emoties daarbij horen. Het is belangrijk dat je mensen om je heen verzamelt waar jij je hart kan uitstorten. Iemand die sterk is als jij zwak bent. Die geloof heeft als jij het even niet meer hebt. Waar jij eerlijk kan zijn, over hoe jij je voelt. Waar je eerlijk mag zijn over hoe je dingen beleeft. Dan geef je ruimte aan rouw. Daarbij houd je niet alleen verbinding met je eigen hart maar zorg je ervoor dat je niet alleen komt te staan. Mensen die te maken hebben met rouw voelen zich vaak eenzaam. Daarnaast geef je de ander de kans om jou te helpen. Twee zijn tenslotte sterker dan 1.
Prediker 4:9,10 zegt: Twee mensen kunnen door samenwerking meer bereiken dan een. Als er een valt, helpt de ander hem overeind. Maar als er een valt en hij is alleen, zit hij in moeilijkheden.
Onthoudt dat het tijd kost. Het kost tijd om te verwerken wat er gebeurd is. Dat is niet iets wat je even tussendoor doet. Geef jezelf deze tijd. Wat anderen er ook van vinden. Rouw is voor iedereen een ander proces. Voor de een duurt het langer dan voor de ander.
Weet dat God in welke situatie dan ook met je meegaat. Hij is erbij. Ook al zie je dat misschien niet, of voel je het niet altijd.
psalm 23:4, zegt: zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis. Ik vrees niet, want Gij zijt bij mij.

Lieve God, U weet waar ik op dit moment doorheen ga. U weet wat mijn pijn en verdriet is. Wilt u mij helpen om deze emoties een plek te geven. Wilt u ook helpen met het vinden van de juiste personen om mij heen, waar ik mijn hart kan uitstorten. Wilt u mij helpen om mijn kinderen te begeleiden in hun proces. Dank u wel vader.
AMEN