Vluchten in je relatie

Weet je nog hoe je huwelijk begon? Hoe jullie romantisch samen alles regelden voor de trouwdag. Hoe jullie genoten van de huwelijksreis. Maar als je langer getrouwd bent, krijg je vroeg of laat ook te maken met tegenslagen in je relatie. Je verliest je baan, er komen emoties kijken die je liever niet wilt. Financieel loopt het niet lekker, er komen zorgen rondom je gezin of je relatie is niet wat jij ervan verwacht had. Het mooie plaatje wat jullie voor ogen hadden, lijkt te mislukken.
De afgelopen weken heb ik aandacht besteed aan verschillende aspecten van het huwelijk. We hebben gekeken naar communicatie, naar de gevolgen van negatieve ervaringen, een vertrouwen dat beschadigd is, verschil in beleving van emoties. Allemaal omstandigheden die invloed hebben op een relatie. Vandaag wil ik kijken wat de gevolgen kunnen zijn als partners niet gaan werken aan herstel van verbinding.
Een van de gevolgen van moeilijkheden in je relatie kan zijn dat een van de partners gaat vluchten. Vaak omdat diegene niet weet hoe hij/zij moet omgaan met de problemen. Het vluchten is niet altijd letterlijk. (Dit kan natuurlijk wel, dat een partner vlucht in een andere relatie) maar vluchten kan ook in je relatie door je emotioneel terug te trekken van de ander. Je bent aanwezig maar eigenlijk ook weer niet echt. Je lijkt niet bereikbaar. Heel veel werken of heel druk zijn met een hobby kan een vorm zijn van vluchtgedrag. Veel op je telefoon bezig zijn kan ook een vlucht zijn. Veel werken zorgt ervoor dat je ook veel weg bent van huis. En dus ook echt van de ander. Je ontloopt zo het gesprek met de ander. Druk zijn met een hobby kan ervoor zorgen dat je minder tijd hebt voor de ander. Veel met je telefoon spelen kan zorgen dat je het gesprek niet aanhoeft te gaan met de ander. Dit vluchtgedrag zorgt ook weer voor een reactie van de andere partner. Die voelt zich (nog) minder gezien, minder gehoord en (nog) minder geliefd. De relatie die al lastig was, wordt alleen maar lastiger. Als dit in een relatie niet wordt aangepakt, kom je op het punt dat jullie uit elkaar zijn gegroeid.
Belangrijk daarom is om tijdig het gesprek met elkaar hierover aan te gaan. Vertel wat jij ervaart. Vraag hoe de partner Naar de relatie kijkt. Misschien heeft de ander geen idee dat jij dit zo ervaart. Spreek uit wat je van de ander nodig hebt. Probeer samen te kijken naar wat anders kan in jullie relatie. Neem tijd om te investeren in je relatie.
Als jullie er samen niet uitkomen, zoek dan hulp. Hoe langer je de verbinding met je partner mist, des te groter is de kans om uit elkaar te groeien. De weg naar elkaars hart wordt dan steeds moeilijker en langer. Bedenk ook dat als we niet leren om te praten over dingen die ons bezighouden, dan zal je dit in elke relatie tegen komen. Er is een weg terug is naar het hart van de ander.