De liefdestalen

In het boek de 5 talen vd liefde van Gary chapman staan 5 manieren beschreven hoe mensen liefde ervaren. Deze liefdestalen zijn cadeautjes ontvangen, complimenten, samen tijd doorbrengen, de ander dienen en fysieke aanraking. Weet jij welke liefdestaal jij hebt en welke liefdestaal je partner heeft? Dit is namelijk de taal waarin jij je geliefd voelt en de manier om de ander te laten zien dat jij van Hem/haar houdt. Maar als we niet genoeg doen aan onze liefdestaal, raak je de verbinding kwijt.

Ik geef een voorbeeld. De liefdestaal van ons beiden is samen dingen doen. Wanneer komt onze relatie onder druk te staan? Als we niet genoeg tijd voor elkaar hebben. Dan komt er wrijving, irritatie. Maar voor ons is dit een teken dat we moeten investeren in elkaar. Dus ook als het heel druk is, en we neigen elkaar voorbij te lopen. Dan zullen we wat afspraken moeten afzeggen en tijd reserveren voor elkaar. Omdat je dan het hart vd ander raakt.
Nu is onze liefdestaal hetzelfde. Maar ook als je verschillende liefdestalen hebt is het belangrijk om dit te doen. Ook al voelt dit voor jou misschien een beetje vreemd. Als de ander de liefdestaal cadeaus heeft, is het juist belangrijk om de ander af en toe te verrassen met een cadeautje. Het gaat niet om hele grote of dure gebaren. Maar om jouw liefde te tonen, omdat je weet hoe die ander dit ervaart. Of als die ander de liefdestaal complimenten heeft, wees dan bedachtzaam dat je hem/haar af en toe een compliment blijft geven. Door rekening te houden met de liefdestalen blijft de liefdestank gevuld. Je blijft het hart van de ander raken waardoor je verbinding blijft houden met de ander.

Als je dit niet doet, zal de liefdestank van je partner helemaal leeg zal raken. Het zal voor de ander dan ook moeilijker zijn om de tank weer gevuld te krijgen. Hoe leger de tank, hoe minder verbinding je hebt met de ander, hoe moeilijker het wordt om de verbinding te herstellen.

De liefdestalen test kan je online invullen
Spreek met elkaar over jouw liefdestaal! Wanneer ervaar jij dat de ander van jou houdt?
Heb je behoefte aan een gesprek hierover? Je bent van harte welkom!