Als vertrouwen beschadigd is

De afgelopen weken heb ik het gehad over verbinding, communicatie en de invloed van ervaringen uit het verleden. Vandaag wil ik het hebben over vertrouwen in een relatie.
Een tijd geleden was ik met mijn gezin aan het wandelen. Op een onbedacht moment zwikte ik door m’n enkel heen en ging ik naar de grond. Het gevolg was een zwaar gekneusde enkel en een zwaar gekneusde elleboog. Het heeft een aantal weken geduurd voordat ik weer een beetje goed kon lopen. De weken erna merkte ik dat de enkel herstelde, maar dat ik heel voorzichtig was geworden met lopen. Ik merkte dat de angst om weer te vallen meespeelde als ik buiten liep. Mijn enkel was hersteld. Maar het vertrouwen was er nog niet.
Eigenlijk is dit ook zo in ons leven. Ook in onze relatie kunnen we wonden oplopen als we fouten maken, de ander niet eerlijk behandelen of teleurgesteld raken in de ander. Als wij dingen meemaken in onze relatie die kwetsend zijn, is dat een wond. Die wond doet veel pijn. Na een tijd wordt de pijn minder. En het lijkt beter te gaan. Maar soms merk je dat je toch steeds herinnerd wordt aan hetgeen gebeurd is. De wond is beschadigd, en dit heeft tijd nodig. Het kost tijd om de ander weer te geloven. Om te vertrouwen dat de ander het meent.

Wat is belangrijk voor herstel van vertrouwen?
# Ga het gesprek met elkaar aan. Luister naar elkaar. Praat over wat er gebeurt is en welke gevoelens het heeft los gemaakt. Wat maakte dat de partner deze beslissing nam. Niet om dingen goed te praten, maar om weer echt contact met de ander te ervaren. Ga niet verdedigen, maar wees kwetsbaar naar de ander.
# Neem de tijd om hetgeen gebeurd is te verwerken. Soms zal dit kort duren en soms veel langer. Maar gun jezelf de tijd. Ben jij degene die het vertrouwen heeft beschadigd? Gun de ander de tijd. Je kan het niet afdwingen. Wees geduldig.
# Voor herstel van de relatie is vergeving belangrijk. Als er dingen gebeuren in een relatie is boosheid een logische reactie. En het kan ook terecht zijn. Je mag ook boos zijn. Dit kan naast elkaar staan. Maar boos blijven zorgt ervoor dat het vertrouwen niet of nauwelijks zal herstellen. Dit zal in een relatie tussen jullie blijven instaan.
# Zorg dat jij voorzichtig jezelf weer gaat verbinden aan het hart van de ander. Dit gaat met kleine stapjes. Geef de ander in kleine stapjes weer wat vertrouwen. Dat kost moed, en lef. Maar wil je samen vooruit, zal dit nodig zijn voor jullie relatie.
# Kom je er samen niet uit, neem dan gerust contact met mij op. Bedenk; hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om je weer aan de ander te verbinden en om de ander te vertrouwen. Mag ik jullie verder helpen?