Emoties in de relatie

De afgelopen weken heb ik al geschreven over verbinding, communicatie, het verleden en vertrouwen in je relatie. Vandaag wil ik kijken naar emoties in een relatie.

Een aspect die ervoor kan zorgen dat je uit elkaar groeit, zijn emoties als rouw, pijn, verdriet of schaamte. Emoties en het beleven ervan is een persoonlijk proces. Het valt niet altijd mee om dit te snappen en jezelf in te leven in de ander. Verschil in beleving van emoties kan ervoor zorgen dat jullie elkaar niet meer begrijpen.
In de beleving van emoties speelt opvoeding en cultuur een grote rol. Wat heb jij in jouw opvoeding geleerd over emoties? Was er ruimte voor emoties of werd er thuis geen aandacht aan besteed? Of was er ruimte om emoties samen te beleven? Er zit ook een verschil in hoe mannen en vrouwen met emoties omgaan. Daarnaast is er een verschil van persoonlijkheid. Ben jij extravert of introvert. Dus deel jij makkelijk wie jij bent en wat jou bezig houdt, of vind jij dit lastig en houdt je dit graag prive.
De manier waarop jij met emoties omgaat hoeft geen probleem te zijn. Maar het is de vraag of jullie hierin begrip kunnen hebben voor elkaar. Begrip voor hoe de ander omgaat met emoties ook al doet die ander dit op een manier die niet bij jou past.

Misschien klinkt dit heel eenvoudig. Als we kijken naar bv blijdschap is dit een emotie die we makkelijk delen. Maar hoe zit dit met verdriet? Hoe zit dit met emoties zoals angst? Wat doen we als we schaamte of schuld zien bij de ander? Lukt het dan nog steeds om geduldig en begripvol te zijn? Of zeggen we dan: kom op….. (vul zelf maar in). Kunnen we dan ook nog geduldig zijn? Lukt het dan ook om te kijken hoe jij er voor de ander kan zijn? Durven we dan te vragen; wat heb jij van mij nodig?

Wat is belangrijk:
• Ieder heeft zijn eigen proces.
• Ieder persoon is anders en hierin kan ook verschil zitten in het uitten van emoties.
• We kunnen verschillende emoties beleven. Maar emoties als verdriet, boosheid, angst kunnen ook naast elkaar staan.
• Partners hoeven bij dezelfde gebeurtenis niet dezelfde emoties te ervaren.
• Voor emoties staat geen tijd. Heftige gebeurtenissen hebben tijd nodig om te verwerken. Emoties horen hierbij.
• Delen is helen: wees voor elkaar een luisterend oor. Ga de emoties niet afvlakken, of negeren, maar laat ze er zijn.
• Veroordeel de ander niet, maar heb geduld.
• Ga de ander niet ontwijken. Als je niet weet wat je moet zeggen, geef dat dan aan. “Ik zie dat je het moeilijk hebt, maar ik weet niet goed hoe ik je kan steunen”. Hiermee houdt je het gesprek open.