Ik versta je niet!

In een relatie spreken we vaak dezelfde taal. Het zou dus zo moeten zijn dat jullie elkaar altijd verstaan. Maar toch blijkt dit niet altijd zo te zijn. Soms kan het zijn dat je wel met de ander praat, maar het lijkt alsof je elkaar niet verstaat. Hoe kan dat?
Communicatie is een belangrijk onderdeel van de relatie. Het kan zorgen voor afstand, maar ook zeker voor verbinding. Maar het is ook zo lastig.. Dit komt omdat communicatie over meer gaat dan alleen woorden. Communicatie gaat over woorden, intonatie en lichaamshouding. Uit onderzoek is gebleken dat onze communicatie voor het grootste deel wordt bepaald door non-verbale communicatie. Dus door lichaamshouding, kleding, je houding. Je kan nog zulke mooie woorden spreken. Maar als jij met je houding iets anders uitstraalt dan wat je zegt, zal de ander je niet geloven. Als jij praat met je partner en die ander zit alleen maar achter z’n telefoon, dan geef je hiermee een signaal af. Hetzelfde geldt ook voor je daden. Als we wat beloven aan de ander, maar steeds onze beloftes of afspraken niet nakomen, zal de ander jou niet meer geloven.
Maar ook in de woorden die je uitspreekt kan het zijn dat je elkaar niet begrijpt. Waarom? Omdat wij alleen kunnen controleren wat wij doen. Maar je weet niet hoe datgene wat jij zegt, binnenkomt bij de ander. Als wij iets zeggen, dan hoort de ander het. Maar die ander heeft ook te maken met ideeën, gedachtes, herinneringen, oordelen in zijn/haar hoofd. Dit maakt dat hetgeen wat jij zegt soms anders binnen komt bij de ander, dan dat jij denkt. Hetgeen wat jij zegt wordt door de ander gelijk gekleurd. Eigenlijk interpreteert de ander jouw woorden gelijk. Jij kan daardoor wat zeggen, wat je partner compleet anders opvat. Of jij zegt iets en de ander voelt zich gelijk aangevallen. Als dit gebeurt kan je wel praten maar het lijkt alsof je de ander niet bereikt. Dit maakt dat verbinding niet mogelijk lijkt. Geduld, begrip en uitleggen hoe jij dingen opvat zijn daarom heel belangrijk.

Wat zijn belangrijke tips om rekening mee te houden in de communicatie:
• Praat vanuit de ik-vorm en over gevoel in plaats van over situaties. Ik ervaar dit, ik voel dat…, ik vind het lastig als…. daarmee houdt je het bij jezelf.
• Besef dat de ander niet in jouw hoofd kan kijken. Jij zal moeten vertellen hoe jij iets beleefd. Anders gaat de ander het zelf invullen.
• Luisteren is in een relatie heel belangrijk. Door te luisteren zonder gelijk terug te reageren, voelt de ander zich gehoord en gezien.
• Laat oma (oordeel, mening en advies) thuis. De ander vraagt niet om jouw oplossing, maar om jouw begrip.
• Controleer bij de ander of jij het goed begrepen hebt. ‘klopt het dat….” Of “Heb ik het goed begrepen dat jij dit bedoelt”.
• Communiceren gaat met vallen en opstaan. In een relatie maken we fouten. Zeg sorry, als je dingen zegt of gezegd hebt, die niet goed waren. Kwetsbaarheid is belangrijk in een relatie. Kwetsbaarheid verbind.
Juist in communicatie kan er veel misgaan. Maar het belangrijkste is, blijf met elkaar in gesprek. Stoppen met communiceren, (omdat het toch geen zin heeft) of jezelf terugtrekken van de ander lost niks op en hiermee verbreek je de verbinding. Waardoor de problemen erger worden.

Lukt het niet om samen weer het gesprek aan te gaan. Hebben jullie hulp nodig om hier uit te komen? Dan nodig ik jullie uit voor een kennismakingsgesprek. Dan kunnen we samen kijken hoe jullie weer samen verder kunnen.

Volgende week ga ik verder over de rol van jouw verleden in je relatie.