Verwijdering door je verleden

Vorige week heb ik al gedeeld wat de rol is van communicatie in een relatie. Daarin kwam al naar voren dat jouw eigen verleden, opvoeding, ervaringen ook meespelen in jouw relatie. Als je trouwt neem je jezelf mee het huwelijk in. Niet alleen jouw persoonlijkheid, je kwaliteiten, wie jij bent, maar je neemt ook je verleden, je opleiding, je overtuigingen en al je ervaringen mee. Dit is de rugzak die jij bij je hebt. Misschien zit deze rugzak vol met mooie ervaringen en herinneringen, maar misschien is deze rugzak ook heel zwaar.
Als alles goed gaat in jullie relatie, is die rugzak niet zo belangrijk. Maar wat als er spanningen komen, als het niet zo gaat als jij wil of verwacht had? Dan kan deze rugzak opengaan en dan kan alles in de rugzak mee gaan spelen. Omdat je partner je doet herinneren aan ervaringen van vroeger. Of omdat je juist wil vasthouden aan herinneringen van vroeger.
Of omdat hetgeen je hoopt niet uitkomt.
Als dit gebeurt is dat voor de partner niet altijd even makkelijk. Omdat hij/zij niet snapt waar jouw reactie vandaan komt. Op deze manier kan er verwijdering ontstaan tussen jullie.
De oplossing in deze situatie is praten. Nu klinkt het misschien makkelijk om te zeggen je moet praten. Maar het gaat er niet om dat je vertelt wat je herinneringen zijn. (Hopelijk heb je dit al eerder gedaan.) maar vooral waar het jou raakt. Dus welk gevoel geeft dit jou? Wat doet dit nu met jou? Welk stukje raakt jou nu?
(Het geeft me het gevoel dat….. dit doet me denken aan….. ik had zo graag gezien dat… hierdoor voel ik me ..)
Met andere woorden praten op gevoelsniveau. Op het moment dat jij aan je partner verteld waar het jou raakt, kan er begrip komen.
Dit soort gesprekken zorgt voor verbinding en versterkt je relatie. Alleen dit vraagt ook moed en kwetsbaarheid. Het kan heel eng zijn. Maar ook zo de moeite waard.
Durf jij de verbinding aan te gaan?

Hebben jullie hier hulp bij nodig? Dan kom ik graag met jullie in contact!. Mag ik jullie helpen om het verleden te verwerken? Zodat jullie daarna weer samen verder kunnen?