volg je hart

Het is inmiddels 15 jaar en 12 geleden, dat ik de trotse moeder werd van 2 zonen. Wat ik als moeder wel lastig vond, is het zoeken naar de juiste manier. Als je moeder wordt, lijkt het soms alsof iedereen overal een mening over heeft. Waarom doe je niet dit, of waarom doe je het niet zo. Maar daarin mag je als moeder kijken naar wat bij jou past. Wij hebben de afgelopen 15 jaar heel wat opmerkingen gekregen over onze opvoeding of over onze kinderen. Onze kinderen zijn bijzonder en vallen daardoor niet in een hokje of vakje. Ik moet zeggen, dat ik ook niet echt in een hokje of vakje pas. Ik maak zelf graag mijn eigen beslissingen. Toen wij het verzoek kregen om onze jongste zoon te laten onderzoeken, hebben wij bepaald dat we dat niet deden. Waarom? Omdat wij geloofden dat dit geen goede keuze was. Ik moet zeggen, dit is een hele discussie geweest. Met als voornaamste reden om het wel te doen: iedereen doet het… Maar in ons hart, wisten wij dat dit niet goed was. Later bleek dat het goed was, dat wij ons hart hebben gevolgd.
Ik geloof dat er op het gebied van opvoeding niet één weg is. Er is niet één goed en de rest fout. Er zijn heel veel goede manieren. En ja er zijn ook verkeerde beslissingen. Maar ik ga ervan uit dat als je dit leest, dat het jouw intentie is, om je kind een goede opvoeding te geven. Daarnaast is het de vraag: wat is belangrijker, doen wat iedereen zegt, of datgene doen wat bij jou past? Ik geloof in het volgen van jouw eigen hart. Waarom? Omdat jij de moeder bent. God koos JOU uit, om moeder te zijn over dit/deze kinder(en). Daarom mag je erop vertrouwen dat jij samen met Hem goede keuzes maakt. Hij helpt jou. Ondanks wat anderen zeggen, mogen we volgen wat de maker van jouw kinderen zegt.
Als je toch behoefte hebt aan advies, laat dat dan mensen zijn die jou en je kind goed kennen. Die mensen die advies geven en geen oordeel. Het verschil zit hem in de keuzevrijheid. In advies zit een keuze in om anders te kiezen. Een oordeel geeft schuld en dwingt om datgene te doen wat de ander zegt.
Ik wens jou toe dat je steeds meer zult gaan luisteren naar je hart. Ook al gaat dat met vallen en opstaan. Gods spreekt tot ons hart. Daarom mogen we oefenen om daarin Gods stem te verstaan. Je kan dit altijd toetsen aan Gods woord. God zal nooit iets zeggen dat ingaat tegen zijn woord. En oefenen betekent ook soms uitstappen en erachter komen dat het toch niet helemaal goed was.

Stel jezelf eens de volgende vragen;
Voel jij de vrijheid om zelf te mogen kiezen? Om te kiezen vanuit jouw hart?
Durf jij datgene te doen wat 100 anderen niet zouden doen, omdat het in jouw hart ligt? Zo niet, waarom niet? Wat houdt je tegen?
Hoe ga jij om met onbegrip of oordeel van anderen? Wat doet dit met jou als moeder?
Geloof jij erin dat jouw keuzes de beste zijn? Mag jij ook fouten maken?

Lieve God, Help mij om steeds meer uw stem te verstaan. U bent onze maker. U weet wat mijn kind nodig heeft. Heer spreek tot mijn hart, zodat ik steeds weer de juiste keuzes zal maken. Amen